Május 24-én nagyszabású megnyitóval vette kezdetét az idei gyorsított korongvadászat Európa-bajnokság. A megmérettetésnek idén hazánk adhat otthont. Több mint 400 versenyző, összesen 29 ország képviselői gyűltek össze a Pest megyei Tatárszentgyörgyön, a Sarlóspuszta Club Hotelben.

A lövők már május 18-a óta edzhettek, a megnyitó napján a délelőtti órákat tölthették gyakorlással. A megnyitó ünnepséget öt órára hirdették meg, ekkorra már versenyzők és barátaik, hozzátartozóik töltötték meg a szálloda auláját és udvarát. Míg gyülekeztek, a Budapesti Helyőrségi Zenekar lépett fel. Őket a Csillagszemű Táncegyüttes néptánc előadása követte, majd pedig négy sarlóspusztai csikós adott ízelítőt a magyar lovas kultúrából.

A jó háromnegyed órás műsor után a nemzeti csapatok felsorakoztak egymás mellett, majd egyenként, ábécé sorrendben, nemzeti himnuszukra vonultak át a színpad előtti területre (a magyar csapat: Bucskó Mihály, Endrődi Roland, Faragó Zsolt, Igaly Diána, Juhász Lenke, Pletikoszity Dániel, Pletikoszity István, Sándor Adrienn, Szabó János, Szabó Zoltán, Szerdahelyi András, ifj. Zsarnay István Gábor). A csapatokat a Nemzetközi Korongvadász Szövetség (FITASC) magyar származású elnöke, Jean-Fracois Palinkas szólította.

A bevonulás után Hajdu Ferenc, a helyszínt üzemeltető Pronobiscum Zrt. vezérigazgatója és a rendezvény főszervezője köszöntőjében üdvözölte Európa legjobb korongvadászait, kiemelve: a helyszín infrastruktúrája és a kitűnő szakmai háttér garantálja, hogy mindenki elégedetten tér majd haza Sarlóspusztáról.

Ezt követően Szebényi László, a Magyar Korongvadász Szövetség elnöke és a verseny szervezőbizottságának tagja mondott beszédet. Egyebek mellett arról is szólt, hogy hazánkban ez a sportág első nagyobb eseménye, ennek ellenére elégedettek a jelentkezők számával. Mint fogalmazott, a szervezők a legmodernebb technikával felszerelt lőtéren várják az indulókat, ami különleges élménnyel szolgál majd számukra. Hozzátette: a versenyzők a négy versenynap mindegyikén 50-50 korongra lőnek, így bőven lesz szabadidejük, amely alatt megismerkedhetnek Magyarország nevezetességeivel is. Végezetül azt kívánta, hogy a rendezvény – mint minden FITASC verseny – ne csak egy megmérettetés legyen, hanem egy közösségi esemény is.

Dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára felszólalásában büszkeségének adott hangot, amiért egy ilyen kaliberű bajnokságnak hazánk adhat otthont. Emlékeztetett: a lősportnak évszázados hagyományai vannak Magyarországon, és ezt egy történelmi áttekintéssel is alátámasztotta. Hangsúlyozta: a sarlóspuszta lőtér az utóbbi évek fejlesztéseinek hála az egyik legnagyobb és legjobban felszerelt az országban, így érdemben hozzájárul a lövészsport ápolásához, és nem utolsó sorban a közösségépítéshez is.

Végezetül Jean-Francois Palinkas szólt a versenyzőkhöz, hogy eligazítsa őket a további teendőkről és a négynapos verseny menetéről, miután megköszönte az előtte szólók szavait. Külön kérte az indulókat: miként egymást tisztelik, úgy tiszteljék a versenyszabályzatot is.

 

A versenyen a magyar csapat tagjaként indul olimpikon skeet-lövőnk, Igaly Diána, aki 2004-ben Athénból aranyéremmel tért haza. Lapunknak elmondta: a sportágban eddigi legjobb eredménye 100-ból 70 korong, most – lévén 200-ra lőnek –140 koronggal már elégedett lenne. Félsz azonban nincs benne, mert mint mondja, számára ez a bajnokság inkább örömlövészet, egyfajta kitérő a skeet mellett. Ugyanakkor hozzáteszi: maximalista, ezért komolyan veszi a versenyt.

A 18. Compak Sporting Európa-bajnokság nem ez az első nemzetközi verseny, amelynek Sarlóspuszta ad otthont. Tavaly július elején itt rendezték meg a 4. FITASC Kombinált Lövészeti Európa-bajnokságot, amelyről ide kattintva olvashat bővebben.