A Nyírbátori Rendőrkapitányság máriapócsi őrsének rendőrei május 23-án a reggeli órákban Nyírgyulaj településen elfogtak egy 39 éves helybeli férfit, akinek lakásán előzetes információk alapján házkutatást tartottak, és egy félig megnyúzott őzbak tetemet találtak.

A férfi kihallgatása során elmondta, hogy az őzet egy közeli fasorban már elpusztulva találta egy hurokban. A rendőrök a vadőrökkel együtt már előző este is figyelték a férfit egy vadkamerán keresztül, amint az őzet felkutatja és elszállítja, ezért felmerült a gyanú, hogy a hurkokat is ő helyezte ki. A vadásztársaságnak a lopással okozott kár mintegy 350 000 forint. A férfit nagyobb értékre elkövetett lopás és állatkínzás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, gyorsított eljárás keretében vonják felelősségre.

Jogszabályi háttér:

 


1978. évi IV. törvény a Büntető törvénykönyvről

Állatkínzás 266/B. § (1) Aki

 

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

 

b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik.

 

(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1)–(2) bekezdésben írt bűncselekményt olyan módon követik el, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz.