Az őzbakidény első hónapja Jász-Nagykun-Szolnok megyében

 

 

 

 

 

 

 

Összesen 874 elbírált őzagancs, ebből 53 arany-, 94 ezüst- és 62 bronzérmes – ezek a megyei eredmények május 17-éig. Az idény egyik kiemelkedő bakját egy német sportvadász ejtette el. A megyei kormányhivatal az agancsot 156,65 pontra bírálta, a nagykoponyás súlya 738 grammot nyomott a mérlegen.Elmondható, hogy a vendégvadászok nemcsak a kimagasló agancssúlyú, „kapitális” és szabályos „fejdíszű” bakokat, hanem a rendellenes agancsúakat is keresik. A megyében az idei vadászati évben két vadászatra jogosult területén is lőttek parókás őzbakot. Az eddig elbírált bakok közül 704-et külföldi vendégvadász ejtett el. Jász-Nagykun-Szolnok megye vadászatra jogosultjainak is nagyon fontos az őzbakidény, mert az ilyenkor megszerzett bevétellel alapozzák meg éves gazdálkodásuk nagy részét.

A vadászatra jogosultak a vadászati törvény vonatkozó jogszabályainak megfelelően az agancsot kötelesek a vadászati hatóságnak bírálatra bemutatni. Ezt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság végzi. Az igazgatóság vadászati és halászati osztályán egyébként január 2-án személyi változások következtek be. Az osztály vezetését Donkó Péter vette át Zsíros Tibortól, munkáját Horváth Gábor József és Szabó József vadászati felügyelőkkel látja el.

Az egyik parókás bak, amelyet egy külföldi bérvadász ejtett el a karcagi Nagykun Vadásztársaság területén.

Ezeket az érmes bakokat az alattyáni Úttörő Vadásztársaság területén külföldi bérvadász hozta terítékre. A képen jobbról a második agancs idén eddig az egyik legnagyobb, nagy koponyás tömege 738 gramm, 24 órás tömege pedig 647 gramm. A bírálaton 156,66 pontot kapott.